Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Δεν κατάληξε σε συμφωνία το Eurogroup!

Η ευρωζώνη επιφυλάχθηκε να δώσει το πράσινο φως για τη νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, η οποία εξαρτάται από τρεις όρους όπως η υιοθέτηση από το κοινοβούλιο της χώρας του νέου πακέτου λιτότητας το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής χθες, όπως δήλωσε τη νύχτα της Παρασκευής ο...

πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Παρ' όλη τη σημαντική πρόοδο η οποία επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο τραπέζι για να λάβουμε αποφάσεις» αμέσως, είπε ο Γιούνκερ μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, το οποίο διήρκεσε περίπου πεντέμισι ώρες.

Πρόκειται να γίνει μια νέα συνάντηση την επόμενη Τετάρτη για την έγκριση της βοήθειας στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι οι όροι οι οποίοι έχουν τεθεί θα εκπληρωθούν, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τρεις είναι οι βασικοί όροι: Ο πρώτος αφορά την έγκριση την Κυριακή, από το ελληνικό κοινοβούλιο, της νέας δανειακής σύμβασης.

Ο δεύτερος όρος είναι να εξευρεθούν πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012.

Ο τρίτος όρος αφορά στην παροχή «ισχυρών δεσμεύσεων» από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε ότι καμία δόση του νέου δανείου δεν θα εκταμιευθεί χωρίς να υπάρχει πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ερωτηθείς ποιος ήταν ο σκοπός της χθεσινής συνάντησης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γιούνκερ απάντησε ότι ήταν μία κίνηση τακτικής, σημειώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αν δεν είχε συγκαλέσει το Eurogroup χθες το πρωί δεν θα υπήρχε συμφωνία μεταξύ των ελλήνων πολιτικών αρχηγών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου